Lunds Nation

Lunds Nation

Varmt välkommen till oss på Lunds Nation – Stadens Nation! Vårt Nationshus hittar du mitt i city på Agardhsgatan 1. Vi har både ett ben i historien med anrika traditioner och ett ben i framtiden med nyskapande upptåg. Detta gör att det sällan är en lugn stund på Agardhsgatan 1.

Ett axplock av det vi har att erbjuda på Nationen är luncher varje vardag, lördagsbrunch, torsdagsbar, torsdagsklubb, husband, sittningar, idrott genom både fotboll, tennis, badminton och HIT-pass samt vår nattklubb med den berömda Kaffebaren – varje lördag sedan 1988(!) Penthouse. Majoriteten av vår verksamhet är belagd till just Penthouse, vår takvåning med utsikt över vårt älskade Lund och vårt kära grannland. Till våra ordinarie klubbar har alla våra medlemmar fri entré!

Utöver detta har vi under hösten det mer traditionella, så som novischvecka med en sedan 1922 avslutande novischfest, Gåsafest & Julfest. Under våren äger sedan 1967 Nationens kronjuvel rum, Finnfesten – norra Europas näst största fracksittning (efter Nobelfesten) med 528 sittande gäster i AF-borgens stora sal samt efterföljande eftersläpp och ballunch. Utöver att äta och dricka gott samt dansa i våra högtidsdräkter försöker vi riva Domkyrkan och befria jätten Finn, med en studentikos glimt i ögat. Metoderna har varierat genom åren och 2023 försökte vi få kyrkan att lyfta med hjälp av heliumballonger, med begränsad framgång. Andra traditioner under våren är novischveckan med novischfest och 1:a majlunchen.

Nyare upptåg på Nationen är i form av dagsfester cirka en gång i månaden, vilka vi kallar Dagspent – dagsklubbar med ett riktigt gött tema. Vi har även vår Oktoberfest, där vi en hel helg firar i Oktoberfest-anda med både dagsfest, sittning och släpp- Jawhol! Under Valborg (eller Siste april som det även kallas i Lund) arrangeras vårt stora Siste april-firande 29/4, Näst siste april, där vi 2023 besöktes av artister som ODZ och Henric Edström. Andra artister som besökt Lunds genom åren är De Vet Du, The Cardigans, Norlie & KKV, Thåström, Miriam Bryant, Bob Hund, Eric Lundin, Nause, Svenska Björnstammen, Adrian Lux, Kent, Damn! och Vigiland. När hösten är som mörkast i djupaste november drar vi på oss dansskorna och glömmer bort höstruskets tentor för en stund och festar tillsammans på vår Novemberfest.

Allt detta ideelt arrangerat av våra hundratals aktiva förmän och tjänstemän. Att bli aktiv hos oss är enkelt. Hoppa in på länken här för att läsa mer: https://lundsnation.com/engagera- dig/

Behöver du någonstans att bo? Hos oss finns goda chanser! Vi är Nationen som förfogar över flest bostäder av alla Nationer, cirka 300 stycken. Dessa finns fördelade på vårt Nationshus på Agardhsgatan 1 mitt i Kulturkvadranten, och i vårt bostadskomplex Arkivet på Arkivgatan, ett stenkast från Nationshuset och med Botaniska trädgården som närmsta granne. Vi bygger även just nu ett till hus på vår innergård, som ger 35 fler studenter tak över huvudet och är färdigt för inflytt lagom till vårterminen 2024.

Vi på Lunds Nation finns för dig som gillar fart och fläkt aldrig vill tvingas sitta still. Genom att bli medlem och engagera dig hos oss öppnas dörrarna till det fantastiska studentliv som Lund har att erbjuda. Varmt välkommen till oss på Lunds Nation- Stadens Nation!

Kontaktuppgifter