Ett hem utanför hemmet – Lunds nationer ger studenterna samhörighet och en meningsfull fritid.

Allt sedan slutet av 1600-talet har nationerna verkat för studenternas välbefinnande under tiden vid universitetet. Idag innebär detta främst att man har ett rikt utbud av nattklubbar, pubar och barer. Men detta är inte allt, nationerna har en bred verksamhet med bland annat idrott, spex, matserveringar, eleganta baler och en hel del studentbostäder och stipendier.

Alla nationer har namn efter svenska städer eller landskap, och förr var det viktigt att vara med i den nation som representerade just den egna hemorten. Idag är det helt frivilligt vilken nation man blir medlem i. Bra att veta är kanske att den som är medlem i en nation har tillgång till alla andra nationers uteliv (gäller ej medlemmar i Smålands nation).

De flesta har något att vinna på att vara med i en nation. Finns inte den verksamhet du är ute efter kan den säkert startas – med din hjälp. Eftersom nationerna inte har för avsikt att tjäna pengar är också priserna lägst i staden, både när det gäller mat eller en kall öl i baren.  Nationerna bedrivs helt ideellt och det är många som väljer att engagera sig lite extra i sin nation. Dessa studenter brukar få en fantastisk gemenskap och glada minnen för resten av livet.