Scrolla

Hitta bostad

Som ny student kan bostadssituationen i Lund kännas hopplös. Många studenter väljer att bo inneboende, utanför Lund eller i andra hand någon eller några terminer. Eftersom Lund är en bra cykelstad, så behöver man inte bo i centrum för att lätt ta sig fram och tillbaka från bostaden. Det som är viktigt att tänka på är att ställa sig i bostadskö så fort som möjligt, för att kunna ha chans till ett eget boende i Lund.

AF-bostäder

AF Bostäder förvaltar drygt 6000 bostäder och är södra Sveriges största studentbostadsföretag.
Som hyresgäst eller köande måste du vara med i Studentlund tillika medlem i Akademiska Föreningen.

AF Bostäder är kundfokuserat och stiftelsen drivs med ett långsiktigt perspektiv där vinsten återinvesteras i verksamheten för att hålla en stabil framtid. Vid varje terminsstart har AF Bostäder som mål att hjälpa en stor andel novischer i deras jakt efter bostad, varpå de anordnar en utlottning av kötider i deras bostadskö där du som nyantagen student till Lunds Universitet kan delta. AF Bostäder bildar tillsammans med AF Borgen AB och Akademiska Föreningen AF-familjen.

Besök gärna AF Bostäders webbsida https://www.afbostader.se/

Har du frågor kan du kontakta AF Bostäders servicecenter. För mer övergripande frågor kan du kontakta bostadsombudsmannen. Kontaktuppgifter hittar du på AF Bostäders hemsida.

Bo på Nation

Samtliga av Studentlunds nationer har bostäder i sina nationshus i form av korridorrum och lägenheter. Att bo på nation är ett roligt och socialt sätt att bo på, framförallt om du är intresserad av att engagera dig i nationslivet!

Hur du enklast får bostad varierar från nation till nation men många nationer ger engagerade medlemmar i form av jobbare, förmän och tjänstemän företräde i sina bostadsköer. En del nationer ger dessutom novischer möjligheten att få företräde i bostadskön.

Kontakta Studentlunds nationer för mer information om deras bostadsmöjligheter!

Bopoolen.nu

BoPoolen är en andrahands-bostadsförmedling som drivs av Lunds Universitets Studentkårer (LUS). BoPoolen finansieras av Lunds universitet och Lunds kommun.

Bostadsförmedlingen sköts via en hemsida, www.bopoolen.nu, där annonser för uthyrning av lägenheter, rum och soffor läggs ut av privatpersoner. BoPoolen har inget kösystem och tar inte ut några avgifter. BoPoolen fyller en viktig funktion i Lund genom att erbjuda möjlighet för studenter utan bostad att komma i kontakt med privatpersoner som vill hyra ut under en kortare eller längre tid.

På hemsidan finns nyttig information om hyresavtal och lagar som reglerar andrahandsuthyrning, studentbostadsguide och vägledning för både bostadssökande och uthyrare. Du kan också läsa checklista för bostadssökande på https://bopoolen.nu/information/

Besök www.bopoolen.nu för mer information och för att ta del av de annonser som ligger ute just nu. BoPoolen har expedition på tredje våningen i AF-borgen.

Vill du läsa mer om hur man hittar bostad i Lund? Gå in på Bopoolen.nu och läs deras checklista för bostadssökande!

Folkbokföring, bostadsbidrag och hemförsäkring

När du har hittat någonstans att bo är det viktigt att du skriver dig, dvs folkbokför dig, där. Detta för att du ska kunna söka bostadsbidrag, som du bara kan göra i den kommun där du är folkbokförd. Ändring av adress sker via Skatteverket i form av anmälan om ändrad folkbokföring när man flyttar. Skatteverket har inget sådant samarbete med något privat företag och enligt lag är det endast till Skatteverket man kan anmäla om ändrad adress i folkbokföringen. Det är dessutom gratis! Gå in på www.skatteverket.se/studentflytt där det står om folkbokföring för studerande.

Att ändra folkbokföring görs snabbast och enklast via Skatteverkets e-tjänst på webbplatsen. Svensk adressändring erbjuder en betaltjänst kring tidsbegränsad eftersändning. Denna tjänst är inte obligatorisk.