Scrolla

Hitta bostad

Som ny student kan bostadssituationen i Lund kännas hopplös. Många studenter väljer att bo inneboende, utanför Lund eller i andra hand någon eller några terminer. Eftersom Lund är en bra cykelstad, så behöver man inte bo i centrum för att lätt ta sig fram och tillbaka från bostaden. Det som är viktigt att tänka på är att ställa sig i bostadskö så fort som möjligt, för att kunna ha chans till ett eget boende i Lund.

AF-bostäder

AF Bostäder förvaltar drygt 7000 bostäder och är södra Sveriges största studentbostadsföretag.
Som hyresgäst eller köande måste du vara med i Studentlund tillika medlem i Akademiska Föreningen.

AF Bostäder är kundfokuserat och stiftelsen drivs med ett långsiktigt perspektiv där vinsten återinvesteras i verksamheten för att hålla en stabil framtid. Vid varje terminsstart har AF Bostäder som mål att hjälpa en stor andel novischer i deras jakt efter bostad, varpå de anordnar en utlottning av kötider i deras bostadskö där du som nyantagen student till Lunds Universitet kan delta. AF Bostäder bildar tillsammans med AF Borgen AB och Akademiska Föreningen AF-familjen.

Besök gärna AF Bostäders webbsida https://www.afbostader.se/

Har du frågor kan du kontakta AF Bostäders servicecenter. För mer övergripande frågor kan du kontakta bostadsombudsmannen. Kontaktuppgifter hittar du på AF Bostäders hemsida.

Bo på Nation

Samtliga av Studentlunds nationer har bostäder i sina nationshus i form av korridorrum och lägenheter. Att bo på nation är ett roligt och socialt sätt att bo på, framförallt om du är intresserad av att engagera dig i nationslivet!

Hur du enklast får bostad varierar från nation till nation men många nationer ger engagerade medlemmar i form av jobbare, förmän och tjänstemän företräde i sina bostadsköer. En del nationer ger dessutom novischer möjligheten att få företräde i bostadskön.

Kontakta Studentlunds nationer för mer information om deras bostadsmöjligheter!

Bopoolen.nu

BoPoolen är en bostadsförmedling som drivs av Lunds Universitets Studentkårer (LUS). Via hemsidan www.bopoolen.nu kan privatpersoner annonsera för uthyrning av lägenheter, rum och soffor. Det är gratis att annonsera, och BoPoolen har inget kösystem eller avgifter.

BoPoolens mål är att hjälpa studenter vid Lunds universitet att hitta bostäder genom att hjälpa dem hitta annonser från uthyrare för kort- eller långsiktig uthyrning. För att säkerställa annonsernas kvalitet granskas de innan publicering. Olämpliga annonser eller oskäliga villkor godkänns inte. Säkerhet och trygga boenden är prioriterat för BoPoolen.

På hemsidan hittar du även användbar information om hyresavtal, lagar och regler för andrahandsuthyrning samt BoPoolens kontraktsförslag på svenska och engelska. Dessa kontraktsförslag underlättar överenskommelser mellan hyresgäst och uthyrare.

Om du har några frågor eller behöver hjälp med annonsering eller hyresrättsliga frågor, är du varmt välkommen att kontakta BoPoolen via e-post bopoolen@lus.lu.se eller telefon 0704-56 11 87.

Folkbokföring, bostadsbidrag och hemförsäkring

När du har hittat någonstans att bo är det viktigt att du skriver dig, dvs folkbokför dig, där. Detta för att du ska kunna söka bostadsbidrag, som du bara kan göra i den kommun där du är folkbokförd. Ändring av adress sker via Skatteverket i form av anmälan om ändrad folkbokföring när man flyttar. Skatteverket har inget sådant samarbete med något privat företag och enligt lag är det endast till Skatteverket man kan anmäla om ändrad adress i folkbokföringen. Det är dessutom gratis! Gå in på www.skatteverket.se/studentflytt där det står om folkbokföring för studerande.

Att ändra folkbokföring görs snabbast och enklast via Skatteverkets e-tjänst på webbplatsen. Svensk adressändring erbjuder en betaltjänst kring tidsbegränsad eftersändning. Denna tjänst är inte obligatorisk.