Scrolla

Kuratorskollegiet, kanske mer känt som KK, är ett samarbetsorgan mellan tolv av Lunds studentnationer (ej Smålands).

KK grundades 1927 av Tage Erlander (kurator på Wermlands nation 1926-29 och sedermera statsminister) och allt sedan dess har samarbetet fortskridit. Samarbetet gäller i första hand frågor som rör nationerna gemensamt gentemot t ex universitet, AF, kårer, regering och kommun. Det finns även tre underkollegier som arbetar med gemensam nationsverksamhet inom mer specifika områden: Idrottskollegiet, NATU-kollegiet och Internationella kollegiet. Kuratorskollegiet drivs centralt av en ordförande och en vice ordförande som jobbar på heltid.

Aktiviteter som sker i KK:s regi är bl a Tandemstafetten – cykeltävlingen som genomförs i maj mellan Göteborg och Lund – samt de traditionella Siste April-lekarna i Lundagård. I parken hålls då en dragkamp mellan nationerna, och man får den unika chansen att kasta paj på sittande quratelare i Kuratorskollegiets nationer. Dessa lekar har bedrivits ända sedan sekelskiftet och är en av de saker som gör Lund till en härlig studentstad.

Kuratorskollegiet förvaltar även försäljningen av nationernas gästkort, som ger studenter som inte studerar vid Lunds universitet chansen att ta del av nationernas verksamhet. Dessa går att köpa digitalt i STUK-appen, eller i fysisk form på nationernas expeditioner. Ett gästkort kostar 100kr, eller 150kr om det sträcker sig över Siste april-veckan. Läs mer info här.

Kontaktuppgifter

Adress: Sandgatan 2, 223 50 Lund
E-post: kk@kuratorskollegiet.se
Hemsida: www.kuratorskollegiet.se
Exptid: Efter överenskommelse.