Jesperspexet

Jesperspexet

Jesperspexet är en fri förening under TLTH, samt en av AF erkänd studentförening, och skall ”producera god underhållning”.
Det började redan 1966 med ett första trevande försök att erövra lundastudenternas hjärtan och plånböcker med en hejdundrande föreställning av ”Den flygande holländaren”. Manus till detta spex finns fortfarande kvar i Akademiska Föreningens arkiv, och där ligger det bra.
Jesperspexet har sedan dess haft ambitionen att skriva och framföra ett nytt spex varje år. Detta har lyckats, utom i början av 70-talet. Alla i Jesper är som en enda stor familj. Det är det kollektiva som är det fina. Ingen får sticka ut mer än någon annan. Och det gör ingen heller.
Föreningen är uppdelad i flera s. k. sektioner: sexmästeri, syeri, scen, smink, orkester, ljus, ljud, dekor, barmästeri, publikbar osv. Just nu utgörs Jesperspexet av c:a 100 medlemmar, som tillsammans jobbar fram ett spex och röstar genom allt på ett trevligt sätt. Jesperspexet är nämligen en demokratisk förening, där alla får säga vad de vill på de s. k. allmänna mötena. Vi är även det enda spex där varje spextema (s.k synopsis) beslutas demokratiskt genom förslag från ensemblemedlemmar.
Jespers nyårsdag sammanfaller numera med den mer traditionella nyårsdagen den 1 januari. Då tillträder de nya eller gamla tjänstemännen sina poster och börjar förberedelserna för vårproduktionen. Innan det har ordnar vi både stughelger och fester för att skapa en god sammanhållning, både i ensemblen och i chefsgruppen.
Sedan följer fyra intensiva veckor, då vi bygger spexet. Premiär har vi i mitten av februari, och ger oftast fyra föreställningar för utsålda hus på Akademiska Föreningens Stora Scen. Under våren passar vi på att vara nostalgiska och anordnar sociala träffar med ensemblen för skojs skull. I slutet av juli firar vi Jespers namnsdag på Studentgården i Skanör. Höstprogrammet varierar, ibland är det interna evenemang, ibland blir det Lund Comedy Festival, eller så åker vi på turné. Oavsett vad det blir, är det garanterat roligt, precis som Jesperspexet ska vara.
 

Kontaktuppgifter