Tidningen Lundagård

Tidningen Lundagård

Lundagård grundades 1920 och är Sveriges äldsta studenttidning. Tidningen ägs av, men är redaktionellt obunden, Lunds universitets studentkårer. Redaktionen består av tre arvoderade redaktörer och ett sjuttiotal ideella medarbetare.

På 20-talet innehöll Lundagård litterära bidrag, debatt och anekdoter. Skribenternas ledord var kvickhet och både studentvärlden och tidningen präglades av ett stort litterärt intresse. I hela 17  nummer debatterades om Pär Lagerkvist eller Vilhelm Ekelund skulle få ett författarstipendium som delades ut av studenterna.

År 1938 valdes den första kvinnan in i redaktionen: Britt G Hallqvist. Men de mest kända namnen från de första decennierna är nog Hjalmar Gullberg, poet, och Ivar Harrie, Expressens första chefredaktör, som båda var redaktörer i början av 20-talet.

Med 60-talets intåg började Lundagård förändras i en mer journalistisk riktning, bland annat genom Bengt Göransson, som varit yrkesverksam journalist redan innan han blev redaktör. De politiska strömningarna i samhället började också märkas i tidningen. Lundagård uppmanade till insamlingar till Hanois befolkning och undersökte vad professorerna tyckte om Vietnamkriget. År 1968 blev redaktören (och senare Miljöpartiet-grundaren) Per Gahrton anmäld när han publicerade en pamflett för värnpliktsvägran på förstasidan.

Under 80-talet recenserade Lundagård konserter och gjorde temanummer om allt från nynazism till jämställdhet. Samtidigt blev Lundagård också en verklig nyhetstidning, som granskade kårerna, universitetet och studentvärlden. Och i den andan har tidningen levt vidare in i 2000-talet.

Den tryckta tidningen har idag en upplaga på runt 35 000 och kommer ut åtta gånger om året till samtliga studenter vid Lunds Universitet samt universitetets anställda. Tidningen innehåller allt från grävande reportage till historiska tillbakablickar, recensioner och kulturspaningar. Utöver att finnas i tryckt format finns tidningen idag även digitalt. På lundagard.se görs dagligen uppdateringar med dagsfärska nyheter, krönikor och djupdykande texter. Såväl tidningen som hemsidan innehåller artiklar på både svenska och engelska. Den tryckta och digitala tidningen har dessutom debattsidor där studenter, politiker och andra samhällsaktörer kan göra sina åsikter hörda.

Vill du bli medarbetare?

På Lundagård arbetar du ideellt, men engagemanget ger erfarenhet, referenser och inte minst många roliga stunder. Du kan arbeta som reporter, fotograf, illustratör, översättare eller korrekturläsare. Vi kräver framför allt talang, men det är också bra om du har tidigare erfarenhet av att arbeta med journalistik.

Intresserad? Skicka ett mejl med information om dig själv och vad du vill göra på Lundagård, samt arbetsprover till lundagard@lundagard.se