Evenemang.

Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Ordkonst söker bidrag till tema NERV

22 januari, 2017 @ 23:00 - 23:55

| Gratis

Ordkonst söker bidrag till nästa nummer med tema nerv.

Inuti nervcellen byggs elektrisk spänning gradvis upp. Nervens långa axoner och korta dendriter letar sig fram till andra nervceller. När den elektriska spänningen i cellen är tillräckligt hög avfyrar den sina signalsubstanser till de celler den står i kontakt med. Det omgivande maskineriet möjliggör nervens funktion. Allt är viktigt. Synapser, stödceller och signalsubstanser bildar tillsammans stora nätverk.

DN skriver den 14 december att Filippinernas fruktade president, Rodrigo Duterte, lärt sig leva med smärtan efter flera blodproppar genom att trycka på en nerv i ansiktet.

Nerv är en laddning. Det är spänningen innan krisen eller innan euforin. Innan något kan gå precis hur som helst. Det är nervositeten, innan det stora uppträdandet eller innan “jag älskar dig”.

När nerverna inte fungerar som de ska blir vi sjuka. Vi drabbas av demens, ALS, parkinsons sjukdom och ADHD. Ett epileptiskt anfall kan beskrivas som ett tillstånd där det medvetna självet tappar kontrollen över kroppen och varandet. Betyder det att vårt mänskliga medvetande är lokaliserat till våra små nervceller?

Ca m’enerve, det går mig på nerverna, är en enerverande hit av den franske elektroartisten Helmut Fritz. När filmen Analyze That med Robert de Niro skulle översättas till svenska fick den titeln Du går mig på nerverna… Personer i nära relationer går varandra på nerverna. Öppnar du valfri sökmotor och söker på ”du går mig på nerverna” toppas listan över sökresultat av Familjeliv, Flashback och Allt för föräldrar.

I en inte alltför avlägsen dåtid avfärdades kvinnors psykiska ohälsa med att ”det är något med nerverna”.

På kvinnosjukhuset La Salpêtrière i Paris studerade den ökände neurologen Jean-Martin Charcot i slutet av 1800-talet hysteri på ett för tiden framgångsrikt sätt. Det var inte den specifika sjukdomen han intresseradade sig för, utan den sjuka kroppen som representant för sitt kön: ”Det vetenskapligt granskade objektet var inte en särskild kvinna, utan Kvinnan, och dennas natur.” Efter hans död har Charcots arbete dock ifrågasatts. Man brukar till exempel påpeka att många av hans patienter tillfrisknade strax efter hans död.

Inom litteraturen och konsten söker vi hela tiden efter det som har nerv. Men vad består det av? Hur kan vi förstå litterär nerv? Vad utmärker verken som får oss att flämta högt eller snabbt dra upp axlarna till öronen?

Välkomna alla hysterikor! Välkomna alla nervsvaga!

Ordkonst publicerar alla sorters skönlitterära texter, essäer, recensioner och illustrationer. Även sådant som inte är relevant för temat är av intresse. Fatta pennan med din skakiga hand och skicka ditt bidrag till bidrag@ordkonst.nu senast 22 januari.

Detaljer

Datum:
22 januari, 2017
Tid:
23:00 - 23:55
Pris:
Gratis
Webbplats:
http://www.ordkonst.nu

Arrangör

Ordkonst
Webbplats:
http://www.ordkonst.nu