Evenemang.

Laddar Evenemang

« All Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fri skål eller alkoholmonopol? – Studentafton om alkoholens roll i samhället

25 april, 2019 @ 19:00 - 20:30

| SEK50 – SEK80

Den 25 april anordnas en studentafton om alkoholens roll i det svenska samhället. Aftonen kommer att bestå av ett panelsamtal där medverkande gäster diskuterar alkoholens historiska, samt nutida och framtida betydelse ur en rad olika perspektiv. Avslutningsvis hålls den sedvanliga frågestunden under vilken aftonens åhörare får chansen att ställa frågor till panelen.

 

Hundra år efter att vinförsäljningen monopoliserades upplever Sverige den första liberala utvecklingen inom alkoholpolitiken på fyrtio år – Riksdagen signalerade förra året att de önskar tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Frågan vi ställer oss är; hur hamnade vi här och vart är vi på väg?

Sedan mitten av 1800-talet har alkoholen varit ett ständigt aktuellt ämne inom svensk politik. Genom reformer och ransoner har statsmakten förmanat svensken att dricka allt mer ansvarsfullt. Trots det förblir alkoholen tätt sammankopplad med högtider och Systembolagets roll som motor för lokala handelsverksamheter består. Alkoholens mångtydiga och djupt rotade roll i det svenska samhället kommer under aftonen att utforskas av fyra panelmedlemmar och en moderator i ett samtal där alkoholens dåtida, nutida och framtida roll diskuteras.

Panelen består av;

 

Jenny Damberg är journalist och författare som har skrivit ett flertal böcker, bland annat ”Som hon drack: kvinnor alkohol och frigörelse”.

Karin Hagman är VD för IQ, ett dotterbolag till Systembolaget som verkar för en smartare alkoholkultur bland annat genom projekt som “Fotboll utan fylla”.

Mats Ramstedt är alkoholforskare vid Karolinska Institutet och forskningsansvarig vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Mattias Svensson är debattör och ledarskribent på Dagens Nyheter med tidigare uppdrag hos exempelvis samhällsmagasinet NEO och den liberala tankesmedjan Timbro.

 

Aftonen modereras av Mats Nilsson, erfaren moderator och grundare av företaget Fem Minuter Scen där han arbetar med innehålls- och varumärkesutveckling.

Aftonen hålls i Athen med start 19:00(..).

 

När: 25 april 2019, 19:00(..).

Var: Athen, AF-Borgen.

Pris: 50 kr för medlemmar i Studentlund, 80 kr för övriga.

Biljettköp: Biljetter säljs via Nortic (https://www.nortic.se/tickets/event/22013) eller på studentafton.se/biljetter alternativt hos Studentinfo i AF-borgen.

 

Varmt välkomna!

 

Detaljer

Datum:
25 april, 2019
Tid:
19:00 - 20:30
Pris:
SEK50 – SEK80
Webbplats:
https://www.nortic.se/tickets/event/22013

Arrangör

Studentafton
E-post:
Kontakt@studentafton.se
Webbplats:
www.studentafton.se

Plats

Cafe Athen
Sandgatan 2
Lund, 22350 Sverige
+ Google Map