Jesperspexet

Jesperspexet

Jesperspexet är en fri förening under TLTH, samt en av AF erkänd studentförening, och skall ”producera god underhållning”.

Det började redan 1966 med ett första trevande försök att erövra lundastudenternas hjärtan och plånböcker med en hejdundrande föreställning av ”Den flygande holländaren”. Manus till detta spex finns fortfarande kvar i Akademiska Föreningens arkiv, och där ligger det bra.

Jesperspexet har sedan dess haft ambitionen att skriva och framföra ett nytt spex varje år. Detta har lyckats, utom i början av 70-talet.

Alla i Jesper är som en enda stor familj. Det är det kollektiva som är det fina. Ingen får sticka ut mer än någon annan. Och det gör ingen heller.

Föreningen är uppdelad i flera s. k. sektioner: sexmästeri, syeri, scen, smink, orkester, ljus, ljud, dekor, barmästeri, publikbar osv. Just nu utgörs Jesperspexet av c:a 100 medlemmar, som tillsammans jobbar fram ett spex och röstar genom allt på ett trevligt sätt. Jesperspexet är nämligen en demokratisk förening, där alla får säga vad de vill på de s. k. allmänna mötena så länge det passar styrelsen.

Jespers nyårsdag sammanfaller numera med den mer traditionella nyårsdagen den 1 januari. Då tillträder de nya eller gamla tjänstemännen sina poster och börjar förberedelserna för vårproduktionen. Men innan dess: ett rejält samkväm i Lillsjödal. Under en hel helg poppar vi jordnötter och kommer varandra riktigt nära och går traditionsenligt vilse i skogen. Men vi hittar alltid hem igen.

Sedan följer fyra intensiva veckor, då vi bygger spexet. Premiär har vi i mitten av februari, och ger oftast fyra föreställningar för utsålda hus på Akademiska Föreningens Stora Scen. Under våren talar vi ut och leker tändsticksleken. I slutet av juli firar vi Jespers namnsdag på Studentgården i Skanör. Höstprogrammet utgörs av Nolleföreställningar av vårens skojeskoj, och då kanske man får se en slaskföreställning, om man har tur. Då är alla glada, men lite illmariga, för då får man lov att skoja med varann på scenen utan att regissören blir ledsen.

Rekrytering!
I mitten av november varje år anordnar Jesperspexet en intresseanmälan, som alla som vill får vara med på. Under intresseanmälan kan man anmäla sitt intresse. Vi brukar ofta ta med dem som visar intresse för något som rör spexets verksamhet.